TEMA – Skolereform

Bakkeskolen: Vi bevæger os i den nye skolereform!

Kirkebladets tema i denne udgave, er den nye skolereform. Vi har besøgt vores sogns skole, Bakkeskolen. Det er en nyere skole, taget i brug 1974-79. Povl Erik Wolff er den daglige leder for 679 elever, fordelt på 343 drenge og 336 piger.

Kurt Schmidt fra menighedsrådet har besøgt Bakkeskolen for at undersøge, hvad lærere og elever siger til den nye skolereform:
Vi vil høre hvordan Bakkeskolen har bevæget sig ind i den ny tid. Den nye skolereform betyder jo en længere skoledag og mere bevægelse i løbet af en skoleuge: Eleverne har 30 timers skoleuge 0. til 3.klasse, 33 timers skoleuge 4. til 6.klasse og 35 timers skoleuge 7. til 9.klasse. Lektiehjælp er i år obligatorisk for skolen at tilbyde, men frivilligt for eleverne! Fra næste skoleår, er lektiehjælp tvungen for alle elever. Desuden har lærerne pligt til at være på skolen fra 7.45 og det meste af dagen.
Bevægelse er et hit!
Eleverne skal iflg. den nye reform, bevæge sig mere. Jeg var med Maria Laulund inde i 6. klasse, for at se hvordan eleverne fik en god gang motion. På den interactive tavle, blev der lige vist en musikdansefilm. Eleverne skulle nu, danse lige som på filmen. Og jeg skal love for, at de gik til den, så det gav sved på panden. Det er var et eksempel på, hvordan bevægelse kan foregå.

Eleverne: Godt med lektiecafe
Asger på 9 år som går i 4 klasse kan lide at bruge den 45 minutters lektiecafe. Han har fri fra skolen klokken kl. 14.45 og tager hjem og får noget at spise. Derefter går han til fodbold 2 gange om ugen Der er også tid til en gang svømning om ugen. Asger siger: ”det er dejligt, at jeg er fri for at lave lektier derhjemme!”.
Thilde på 9 år går også i 4. klasse. Hun er også tilfreds med reformen, for der er også tid til at dyrke sport, som er håndbold i Kolding KFUM to gange om ugen. Begge børn giver udtryk for, at der ingen problemer er med forældrene med den nye ordning.
Jeg springer nu op til 7. klasses elever. Emil er 13 år gammel, og benytter også lektiecafeen. Lektierne bliver lavet hurtigere. Emil siger: ”det er en fordel, at der er en lærer til stede, som kan hjælpe med gode råd”. Sport bliver der også tid til, som er håndbold i Kolding KFUM to gange om ugen. ”Jeg er glad for den reform”.
Maja er ligeledes 13 år gammel. I lektiecafeen laver hun de svære lektier, for her kan hun få hjælp af en lærer, og hvis hun ikke når alle lektierne, laver hun resten hjemme! Hun siger: ”Jeg går til fodbold 2 gange om ugen og MMA kampsport en gang om ugen. Så jeg har nok at gøre”.

Forældre: svært at nå fritiden og følge med i børnenes lektier
Preben Lynggaard er far til Malthe på 12 år og går i 6 klasse, samt Thea på 9 år der går i 3. klasse. Preben fornemmer på Malthe at skoledagen er lige lang nok for det går ud over det sociale samvær med kammeraterne, når de har senere fri fra skole. De skal jo også nå at komme til diverse fritidsaktiviteter. Dette synspunkt deler sønnen også med andre elever.
Malthe benytter lektiecafeen. Prebens datter Thea er tilfreds med den nye reform, men mangler dog at der er en lærer og ikke en pædagog til stede i lektiecafeen for tit og ofte ser de en film i stedet for lektier. Idet børnene klarer deres lektier i cafeen, føler Preben, at det er svært at følge med i, hvor langt de er nået med lærdommen.

Lærere: Dejligt at have fri når jeg går hjem
Jeg fik en aftale med Maria Laulund, som underviser børn i 4 – 6 klasse. Der er et kontor, hvor hun kan forberede den daglige undervisning. Computeren bliver her brugt flittigt, for alt forberedelse foregår på skolen. Maria mener dog, at hun godt kunne bruge mere tid på at fordybe sig mere, med at finde flere artikler og billeder på internettet til undervisningen. Den største fordel for hende er at hun har fri, når arbejdsdagen er ovre. Før reformen brugte hun ofte 6-8 timer i weekenden til forberedelse.

VÆRESTEDET klub for 4.-6.
Hvor kan eleverne gå hen efter skoletid. Et af tilbuddene, er VÆRESTEDET, som kan benyttes af skoleelever fra 4. klassetrin. Jeg fik en snak med lederen Kate, som kunne fortælle, at der er 45-50 børn, som benytter værestedet. Der er åbent fra 13.00 til 17.30.
Lasse og Marius fra 5B er to drenge, som benytter sig af de mange aktiviteter i værestedet. Den store dille i øjeblikket, er at lave elastikarmbånd. De har også mulighed, for at komme over i hallen og spille fodbold, badminton m.m.
Maria og Liv fra 4A, benytter her chancen for at spise deres medbragte mad, inden de skal i gang med nogle aktiviteter.
Der er også mulighed for, at lave en toast, som Sylvester fra 5A, er i fuld gang med.
Hvad koster det så, at benytte værestedet, jo kr. 425,00 pr. måned.
MEN værestedet har det svært med de længere skoledage, idet eleverne har så sent fri, at de ikke har behov, for at være i værestedet.

Af Kurt Schmidt